Articles Comments

» Magazine, Nisse » 1:a klass till Göteborg.

1:a klass till Göteborg.

 

 

Att åka till Göteborg är inte något vi Stockholmare gör för att det är kul, utan vi gör det för mi måste. I mitt fall är det som så att jag har familj nere i lilla London som dom själva kallar det. Frågar du mig så heter hålan något mer i stil med Stora pungen. Vi ska åka ner med tåg, jag, min syster och vår gemensamma vän Nina Bagiu. Fröken Bagiu har varit så snäll och styrt upp med biljetter via en vän som på något vänster lyckas med att få dom för halva priset. 300 spänn för direkt-x2000 till Göteborg tänker jag och blir som ett barn i väntan på Lördagsgodis! Jag studsar upp ur sängen på morgonen, gör mig fin, borstar tänderna lite extra länge, pillar i manchetteknapparna i skjortan och trimmar skägget.

Vi ska mötas vid spottkoppen på centralstaionen, för det är där man möts upp om man ska ut på äventyr på räls. Vi ser på den stora tavlan att vårat tåg avgår 6 minuter efter utsatt tid från spår 12. Det står sj-tåg 103 Hallsberg-Göteborg. Det låter bra, känns stabilt, nu är vi på väg. Sen ser jag till min stora stora besvikelse, INTERCITY! Fan i helvetes jävla skit fan pung och annacka! Ska jag behöva åka ett mjölktåg i hela 50 mil? Jag har ju på mig fina julskjortan! Jag skulle få åka ”snabbtåg” i 198 km i timmen.

Väl uppe på perrongen så är det helt fruktansvärda mängder folk. Det är barnfamiljer med taskig ekonomi, folk med höns i burar, scouter, äldre män i slitna klubb-blazers där dom har sytt på klubbloggan själva , rullstolsbunda som fejkat sin skada för att få ut mer försäkringspengar ochså är det  vi. Vi 3 som skulle åka på det finare tåget. Vi ska sitta i vagn 2. Såklart så är det den vagnen man ser först, den vagnen som är direkt bakom loket, den vagnen som ligger så långt bort en vagn kan ligga från bistrovagnen där ölen och Dagens Industri finns. Så vi tar våran packning och börjar sakta gå bort mot skitvagnen bakom loket där vi ska få sitta bland mellanklassens slödder och lyssna till gråtande barn och höns. Ju längre bort vi kommer desto mindre folk är det. Jag finner det väldigt konstigt, nästan lite obehagligt. Varför är det ingen annan som ska sitta i vår vagn? Har vi fått ståplats? Ska vi behöva stå och skyffla in kol i loket så att det kan rulla? Nej, geniet Bagiu har ju såklart fixat 1:a-klassbiljetter!!!! JIHO!! Man kommer in till klassisk musik på en behaglig ljudnivå. Direkt till vänster i kupén så är SJ så generösa att de bjuder på varsin upplaga av kvällstidningen. Folk luktar gott, dom har strukna skjortor, damerna har nylagda frisyrer, det enda ljur som finns i vagnen är ett uppstoppat antilophuvud som mannen på plats 14 själv jagat och skjutit. Vi har även fått det snyggaste konduktören (det säger i detta fallet ingenting då 95 % av SJ:s anställda kommer från samhall eller Gotland). Vi sitter och skojar friskt och skålar med våra tidningar i väntan på att dom ska rulla in dryckesbuffén och allt det kallskurna. Men varken mat eller dryck har kommit då vi passerat Hallsberg. Så som den enda mannen i sällskapet vinkar jag till mig kyparn som även river biljetter. -Garçon!!!! Kom hit! Våra magar kurrar och min strupe är så torr att dom har frågat om dom får spela in en remake på Mad Max i den!

Den vackraste av Sj:s anställda som i själva verket ser ut som ett rävgryt kommer fram till mig. Hon tittar frågande på mig och lyfter sitt högra pekfinger. Pekfingret pekar bakot i tågets färdriktning. Hon håller kvar armen och handen i samma bestämda position, tittar mig ljupt i ögonen och säger på en odefinerbar dialekt. -Bistrokiosken ligger i vagn 7. BISTROKIOSKEN!? Jag har aldrig blivit så förnärmad i hela mitt liv. Ska jag behöva knö mig igenom 6 vagnar fyllda med bidragstagande Skarpnäcksmorsor? Barn som snorar ner mina skjortarmar, folk som tittar på nerladdade avsnitt av Fear Factor, pensionärer som tappar hud utan att märka det.

Men jag måste ju ta mig fan ha en öl och en macka. Likså min syster och frögen Bagiu. Så efter att ha förloret i sten/sax/påse så måste jag ge mig av. Jag kramar min medresenärer och förklarar för dom att om jag inte är tillbaka inom 20 minuter så får dom fortsätta utan mig. Jag vill inte att dom ska riskera sin personhygien eller hälsa genom att leta efter någon som antagligen blivit mördad.

Vandringen känns som en evighet. En äldre kvinna sitter och pratar för sig själv på vad som låter som ett hemmasnickrat språk och då jag passerar sträcker hon fram en gammal urdrucken kaffemugg och ryter till -Pengar! med en finskklingande stämma. Hon var en fattig finne. Hela min kropp skriker HJÄLP! Jag börjar gå snabbare, det springer förbi en herrlös get, fjädrar från hönsen gör det näst intill omöjligt att se två stolsrader bort, det ligger en man i sovsäck över två säten då jag är helt säker på att han bara betalt för det ena, fy fan! Väl framma så får jag stå i en 20 minuters kö med folk som till vardags jobbar, En överviktig kvinna iklädd något stickat som borde kastats ut med granen och en pytteliten läderryggsäck står och tjaffsar över priset på en räklandgång i över tio minuter. -Ge bara fettot mackan! utbrister jag och kastar en 20lapp mot henne. Den landar på golvet mitt land allt folk. Allt stannar upp, folk tittar på varandra och sen på 20lappen och sen på varandra igen och sen som på en given signal så slänger sig närmre 30 ”personer” efter den selmabeprydda sedeln. Pöbelhög kallar vi det där jag bor. Jag kan nu helt ostört gå fram och beställa 3 st klass-3 pripps blå, 3 st Serranobaguetter och en flaska mineralvatten.

Jag kommer tillbaks helskinnad. Min syster gråter då jag har varit borta i över 30 minuter och hon har målat upp det värsta tänkbara senariot. Men jag kommer tillbaka som en rikare man. Belönad med 3 öl, 3 baguetter och märkesvatten.

Så nästa gång ni ska åka till Stora Pungen med SJ så se till att ni dubbelkollar. På  biljetten ska det stå. X-2000 1:a Klass med kallskuren buffé och fri tillgång till öl. Om ni vill resa som oss kända berömda komiker.

På söndag så åker jag hem med bus4you då jävlar snackar vi lyx på riktigt. Kanske hörs då!

Filed under: Magazine, Nisse

One Response to "1:a klass till Göteborg."

  1. Jocke p skriver:

    Hahahahahahahahahahaha du är fan e mig ett sant geni! Ojojojojoj!!!!!!

Kommentera

*