Articles Comments

» Magazine, Tobbe » Innan du köper gran

Innan du köper gran

Varje år skändas ett stort antal granar runtom i världen. Detta träd som så oskyldigt står där stadigt backen, huggs ned någon gång i början av december för ett enda ändamål – att bli hånad och skändad.

Att ha en gran inomhus runt Jul är helt normalt. Förutom just detta tillfälle skulle man bli kallad galen om man placerade något form av träd i hemmet.

Efter att granens möte med yxan eller motorsågen, slängs den först upp på bilens tak eller lastbilens flak. Den körs sedan direkt hem till hushållet eller så blir den inklädd i en såkallad tvångströja för granar, ett nät, och säljs för en okänd summa pengar på något torg, av en skum man eller kvinna.

Därefter ställs granen i en såkallad ”fot” som är fylld med vatten. Först står den snett men efter att pappan i familjen har justerat skruvarna i foten så står den sedan rakt. Men det tar inte slut här. Det värsta är kvar. Granen ska sedan pyntas som  det så fint heter. Granen är totalt försvarslös inför detta. Den kan bara står där och lida och hoppas på det bästa. (Vissa familjer pyntar inte sina granar.) Men de som pyntar skyr inga medel alls. Först ska granen få belysning så att den syns. Annars kan man lätt missa att det står ett stort träd i vardagsrummet. Att få upp belysningen kan ta tid eftersom det oftast är väldigt tilltrasslat. Det brukar sluta med att mamman och barnen i familjen får trassla upp det eftersom pappan fått nog och väljer att ta sig en öl istället.

När belysningen väl är på plats så är det dags för själva skändningen. Som standard hängs det först upp färgglada kulor och glitter. Efter detta är det mycket olika vad som hängs på de små försvarslösa barrklädda grenarna. En del hänger upp sina barns snedbakade pepparkakor och fult gjorda smällkarameller. Vissa barn ska absolut hänga upp sin actiongubbe också. Störiga jävlar. Inte nog med detta, när en gran befinner sig i sin rätta miljö så är det ju lätt hänt att den blir snöbeklädd på vintern. När den står inomhus blir ju det ganska svårt eftersom det är tak ovanför och plusgrader inomhus, oftast. Detta har man löst med såkallad fejksnö på tub. Det går helt enkelt till så att man sprutar snöliknande medel på granen så att det ser ut som den står utomhus. Fyndigt? Iditotiskt säger jag.

Nu är granen nästan fulländad, det saknas bara en sak. Högst upp på granens topp ska det sitta en stjärna. Oftast en stjärna, ibland är det något annat också som ingen riktigt vet vad det är. Men stjärna är standard. Och om du trodde det var svårt att få granen att stå rakt så kan jag tala om att det nästintill omöjligt att få stjärnhelvetet att stå rakt. Men det får ta den tid som krävs, för den ska sitta där uppe.

Det placeras julklappar under granen, dom ligger där och får inte öppnas innan alla har titta på tecknad film.

Sen står den där. Ett grönt barrträd som har förvandlats till världens främsta dragqueen. En gran som har sminkat sig lika illa som en blind person med parkinson. Totalt maktlös. Men överlevande till trots…

Tills det är dags för dans. På Julafton dansar människorna runt granen. Runt, runt, runt, runt, runt som mentalpatienter. Det är i det ögonblicket granen dör inombords. Den dör helt när den 20 dagar efter Jul kastas ut. Vissa dansar också runt granen innan detta sker som någon sorts ritual. Granen är död. Finns inte mer. Inget tack, ingen minnesstund.

Och nästa år så är det en annan grans tur att få samma utgång. Vem blir det? Jag vet inte. Jag vågar inte gissa.

Filed under: Magazine, Tobbe

Kommentera

*