Articles Comments

» Uncategorized » Minns du 50-öringen?

Minns du 50-öringen?

1:a oktober 2010 kanske inte är ett datum som du lagt på minnet. Då ska jag påminna dig om att det var då, just den dagen, som Riksbanken avlivade ett kärt gammalt mynt. 50-öringen.

50-öringen hade mellan år 1862 och 2010 varit en del av den svenska valutan. Sen drygt ett år tillbaka är den inte det längre. Många är glada över detta, då det lilla myntet som hade lägst värde, mest var i vägen för många människor i detta land. Men vad hände med 50-öringarna? Vad gör dom idag? Jag har undersökt saken.

De flesta 50-öringarna samlades in överallt runtom i landet för att sändas tillbaka till Riksbanken där de skulle smältas ner igen. Massmord med andra ord. Men en del av dem lyckades faktiskt fly och lämnade landet för att leva vidare, anonymt där drömmen att flytta tillbaka till Sverige inte längre existerar.

Jag lyckades få kontakt med en av dem. Han vill dock inte avslöja var i världen han har bosatt sig. Han berättar för mig att när beskedet kom att hans folk skulle utrotas så fanns det inget tvivel om att fly. Han berättar också att många av hans vänner valde att stanna i tron om att göra karriär som samlarmynt. De smältes ner och finns inte längre kvar.

– ”Jag är glad att jag lever, även om jag inte har någon närstående kvar i livet. Jag kan förstå att vi mest var i vägen. Ingen ville riktigt veta av oss och det märkte man tydligt när folk t ex bad kassabiträdet att ”Behålla växeln” så fort vi dök upp. De som uppriktigt värderade oss högt var tiggarna och gatumusikanterna. Det var en trygghet i att få ligga i någons mössa eller intstrumenfodral. Då kändes man uppskattad och behövd. Nu sitter jag här utan någonting egentligen, men jag mår bra och jag har tak över huvudet så jag ska absolut inte klaga. 

Han berättar också om hur vissa av de som lyckades fly har lottats lyckligt.

– ”Jag vet att en av oss blev upphittad av en fotbollsdomare i franska Bordeaux och blev så omtyckt att han nu används dagligen som såkallad ”Singlarslant” inför matcher. Det är något som man bara kan drömma om, men jag är glad för hans skull såklart”.

När jag berättar att panten på burkarna i Sverige höjts till en krona tack vare avskaffandet så bryter han ihop och vill att vi lämnar. Det är svårt att tro men våra gamla 50-öringar lever i ensamhet och bär på sorg. Vem vet, en vacker dag kanske vi börjar använda dem igen.

I myntens värld så har alla inte lika värde trots olika utseende. Tänk på det.

 

Filed under: Uncategorized

Kommentera

*