Articles Comments

» Nyheter, Tobbe » Ordet ”Lagom” plockas bort ur SAOL?

Ordet ”Lagom” plockas bort ur SAOL?

Lagom mycket, lagom lite, lagom stor. Ordet Lagom är något av det mest svenska vi har. Men nu ser ordets framtid mörk ut då SAOL överlägger om att plocka bort det ur ordlistan.ladda ned

Anledningen är att ordet har en alldeles för luddig betydelse. Att säga att något är lagom, säger ingenting, menar Lars-Olof Kratzig, en av de ansvariga utgivarna för SAOL.

Tittar man närmre på ordet ”Lagom” så är det en förkortning av ”Laget om” vilket innebär att något räcker till alla. Men det är just här det blir luddigt menar Lars-Olof Kratzig. -Om något är lagom mycket till tio personer så är det ju inte lagom till t ex 23 personer och då kan det ju inte vara ”laget om” så att säga.

Men ett annat problem, som är mer internationellt, är att i kommunikation med andra länder så blir det väldigt förvirrande vid användning av ”Lagom”.

-Ja, det är ett problem. När svenska företag ska importera varor från andra länder och inte vet hur många de vill ha och då använder ordet ”Lagom”, ja då blir det förvirrande för kunden vilket leder till dåliga affärer och vem vet, t o m krig.

Om ordet plockas bort eller inte avgörs våren 2016. Då ska större delen av styrelsen i Svenska akademien träffas och avgöra ödet för ”Lagom”.

Filed under: Nyheter, Tobbe

Kommentera

*