Articles Comments

» Magazine, Tobbe » Sanningen om lussebullen

Sanningen om lussebullen

Du äter den i juletider. Antingen köper du den, eller så kanske du bakar den själv. Den är gul, den luktar gott och den präglas oftast av två svarta russin. Jag talar såklart om bakverkens guldklimp lussebullen. Folk älskar den, men få vet sanningen om den. Jag, Tobbe Ström, sitter på information som högt uppsatta människor inte vill ska komma ut. Men jag känner ett ansvar, en skyldighet, att låta er få veta. Jag varnar alla lussebullsälskare redan här, för att kommande text kan få er att gå från lussebullslovers till lussebullshaters.

Ordet ”Lusse” är en maskerad variant av ”Lucifer”. Alltså Djävulen själv. Ja, ni förstår vart jag är på väg här. Lussebullens huvudingrediens, saffran, anses av många som det mest värdefulla ett bakverk kan innehålla. Det är rena guldet. För att inte låta detta guld hamna i fel händer så valde man helt enkelt att låta russin, torkade vindruvor, att prägla denna bulle så att den inte skulle hamna i fel händer. Med fel händer så menar jag barn. Barn som vi vet älskar bakelser, bullar, kakor, godis etc. Genom att då använda russin som en del av lussebullen trodde man att barn skulle hålla sig undan. Det gjorde dem också till en början, tills de kom på att det var busenkelt att plocka bort dem och sedan äta den iallafall.

Detta blev ett problem för Djävulens mellanhänder. Ett problem som var tvunget att lösas kvickt. Inte kunde barn ha så enkel tillgång till detta guld som endast vuxna människor skulle få ta del av.

Lösningen blev, håll i dig, att baka in russinen i lussebullen. Nu snackar vi inte bara två sketna russin. Vi snackar minst sju. Genom att baka in russinen i lussebullen skulle det bli svårare för barn att hantera detta. Att dölja dessa vidriga små torkade bären inuti bullen gav effekt. När barnet plockade bort de två russinen på toppen och sedan satte tänderna i den, helt ovetandes att det skulle uppenbaras ännu fler så lyckades man skapa en chockerande effekt. Det har lett till att barn nu smular sönder hela bullen för att plocka bort dem, men när bullen är så pass söndertrasad så vill ingen ha den längre. Barnen låter bli och de vuxna ler nöjt över att få behålla guldet själv.

Jag jämför detta med barnplågeri. Ska vi ha det såhär? Självklart inte. Jag, Tobbe Ström, går i fronten i kampen mot russinfria bakverk, för jag hatar det lika mycket.

Så ska du bjuda mig på lussebullar eller något annat bakverk som innehåller russin. LÅT BLI!

Här skulle det ju vara passande med en bild på just en lussebulle, men jag tänker inte sjunka så lågt. Så jag lägger in en bild på en pepparkaka istället. Mycket godare. Mycket gladare.

 

Filed under: Magazine, Tobbe

Kommentera

*